A tej vagy a szójatej jobb, ha a baba eczema?

Az Élelmiszer-allergia és az Anaphylaxis Hálózat szerint minden tíz gyermek közül legalább egy tünetileg bőrkiütéses állapotban van, mint például ekcéma vagy atópiás dermatitis. Az ekcéma allergiás problémának számít, és szorosan kapcsolódik környezeti vagy ételallergiához, beleértve a tejelő allergiát. Bár a szója tej biztonságos alternatívát jelent a tejtermékek számára, egyes csecsemők a szójafehérje intoleranciáját is tapasztalják.

A csecsemőben lévő tejipari allergia a szervezet légzőszervi, bőr- vagy emésztőrendszerében kifejezhető. Az anyatejben vagy a készítményben lévő tejelőnek allergiás csecsemő zavarodást és köhögést, hasmenést és pelenka kiütést, bőrkiütést és csalánkiütéseket vagy ezen tünetek bármely kombinációját okozhatja. Ha a tünetek a tejtermék eltávolítása után is folytatódnak, akkor egy másik ételallergiaforrást, például a szóját kell figyelembe venni.

Az ekcéma bonyolultabb, mint a vörös, viszkető bőrfoltok. Az ekcéma az élelmiszer, a hő vagy a hideg, a por vagy egyéb környezeti allergének irritációjával járhat, és az ekcéma többször fordul elő egyénben. A kezeletlen ekcéma buborékfóliát és vérzést okozhat, és a sérült bőr vastagodhat és hegedhet. A kiütés tüneteinek kezelése mellett a hatékony kezelésnek magában kell foglalnia az élelmiszerallergiának a megsemmisítését, legyen az akár tej vagy szója.

A szója allergia, mint a tejalapú allergia, az Egyesült Államokban az élelmiszerallergia egyik legfőbb forrása. Valójában a soja allergia gyakrabban fordul elő olyan gyermekeknél, akik már allergiásak a tejtermékekre. Amikor a szója és a tejtermékek egy csecsemő allergiaforrásai, mindegyik ekcémát, pelenka kiütést és légzési problémákat okozhat. Néhány alternatíva a szójához a növekvő csecsemőhöz vagy a szoptató anyákhoz tartozik rizsliszt és joghurt.

Az ételallergiákat nehéz diagnosztizálni, különösen olyan fiatal csecsemőknél, akiknek kiütések és kóros tünetek jelentkezhetnek. A megfelelő csecsemő táplálkozás elengedhetetlen az egészséges növekedéshez, ezért az ápolási vagy étkezési étrend minden változását egészségügyi szakmai útmutatással kell elvégezni. Az ápolási anyák gyakran egészséges táplálékot kapnak az élelmiszer-allergiás csecsemők számára, és a különféle gyógymódok a gyermekorvosoktól kaphatók alternatívákként a tej- vagy szójaalapú készítményekkel szemben.

Élelmiszer allergia tünetei

Eczema szövődmények

Szója alternatívák

Táplálkozási figyelmeztetések