Ajánlott számú gyümölcs és zöldség adagok naponta

Naponta egy almát tarthat az orvos elől, de ez nem elég ahhoz, hogy megfeleljen az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által javasolt napi gyümölcsöknek és zöldségeknek. A gyümölcsök és a zöldségek nem csak feltöltik Önt anélkül, hogy sok kalóriát kínálnának, feltétlenül vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak ellátva. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diétát fogyaszthat, ami csökkentheti a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, és megvédheti testét bizonyos típusú rákos megbetegedések ellen.

A gyümölcsök különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, plusz szálakat, és megkapják édesüket a természetes cukorból. A 19 és 30 év közötti nők napi 2 csésze gyümölcsöt igényelnek, míg a 31 éves és idősebb nőknek 1 1/2 csésze szükséges. A felnőtt férfiaknak 2 csészére kell törekedniük. Egy csésze friss gyümölcs, 1 csésze 100 százalék gyümölcslé vagy 1/2 csésze szárított gyümölcs számít 1-csésze adagot. Válassza ki az egész gyümölcsöt a gyümölcslé vagy a szárított gyümölcs, amikor csak lehetséges, és változtassa meg a gyümölcs választás. A különböző színű gyümölcsök táplálkozási tartalma eltér.

A zöldségek alacsony kalóriát és zsírt tartalmaznak, magas rosttartalmú és koleszterinmentesek. A zöldségek számos alapvető tápanyagot tartalmaznak, beleértve az A és C vitaminokat, a káliumot, a rostot és a folsavat. A 19 és 50 év közötti nők napi 2 1/2 csészét igényelnek, 50 év után a nő igényei napi 2 csészébe esnek. A 19 és 50 év közötti férfiaknak 3 csészét kell célozniuk, míg az 50 év feletti férfiaknak napi 2 1/2 csésze kell. Egy csésze nyers vagy főtt zöldség, 2 csésze nyers zöldes zöldség vagy 1 csésze 100 százalékos zöldséglé számít egy pohár zöldségcsoportból. Vásároljon friss zöldséget a szezonban, vagy fagyott évjáratot válasszon. A konzerv zöldségek esetében válassza a csökkentett nátrium, alacsony nátrium vagy nem sótartalmú változatokat.

Tartsa szemmel a gyümölcsöket és zöldségeket, és könnyen hozzáférhetővé tegye őket. Tegyen egy tál friss gyümölcsöt a pultra, és legyen néhány készen eszik zöldség, mint a sárgarépa, a zeller rudak vagy a vágott paprika, a hűtőben. Töltse fel fél tányérját minden étkezéskor gyümölcsökkel és zöldségekkel. Tartsa érdekesebb, ha változik a választásait, és havonta legalább egyszer új gyümölcsöt vagy zöldséget próbál meg.

Az USDA által ajánlott napi adag gyümölcsök és zöldségek adagját olyan személyek számára tervezték, akik a szokásos napi tevékenység mellett kevesebb, mint 30 perc mérsékelt testmozgást végeznek. Ha naponta több mint 30 percet végez, akkor a gyümölcsök és zöldségek ajánlata magasabb lehet.

Enni a gyümölcsödet

Élvezze a veggit

Tippek az elégséges adagok megszerzéséhez

Mikor kell enni több gyümölcsöt és zöldséget?