Féltékenység a felnőtt testvéreknél

Bár az átlagember tipikusan úgy gondolja, hogy a testvérek rivalizálnak, mint az iskolai korú gyermekek, akik a játékokon vitatkoznak, megosztják a hálószobát, és akik többet kapnak az anyukától és az apától, a felháborodások és a féltékenység gyakran az egyének felnőtté válik. Valójában ezek a rivalizálások alig ártatlanok, mivel megszakíthatják a családokat, ha úgy vélik, szeretnek és épek.

Szociális jelek

Míg kevés bizonyítékot mutattak be a testvérverseny genetikai kapcsolatának bizonyítására, az egyének korán kezdhetik meg a versenyt. Judy Dunn, a testvérkutatások úttörője, megfigyelte a testvéreket otthoni környezetükben, és információkat gyűjtött a testvér-interakciókról. Megjegyezte, hogy még 18 hónapon belül a fiatalabb testvérek figyelik és reagálnak arra, ahogy az anyjuk közreműködött az idősebb testvérekkel. Emellett a harmadik korosztályban a legtöbb gyermek megértette a társadalmi normákat, és a saját javukra is felhasználhatja a szabályokat.

Szülői befolyás

A szülők nagy szerepet játszanak a féltékenység megteremtésében a testvérek között. Jeremy Boyle, a Brigham Young Egyetem kutatói munkatársa a szülői befolyást három kategóriába sorolja: az elvárások, a címkék és a favoritizmus. A szülők saját gyengeségeik alapján elvárhatják gyermekeiket. A gyermekek elmulasztása ezen elvárásoknak való megfeleléshez pusztító következményekkel járhat, különösen akkor, ha egy másik testvér képes volt megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Hasonlóképpen, a szülők a gyermeküket is felcímkézhetik egymás összehasonlításakor. A gyerekek úgy érzik, hogy “lusta gyereknek” nevezik, különösen akkor, ha a testvéreik a “túlerőnek” minősülnek. Ez kedveltséghez is vezethet. A gyermek, akit “lustanak” neveznek, úgy érzi, mintha a túláradó testvér többet kapna a szülei figyelméből, idejétől és pénztől. Ennek eredményeképpen ezek az érzések elhúzódnak és követik őt felnõttkorban.

Új élet létrehozása

A testvéreket elsődleges barátainknak és legközelebbi hozzátartozóiknak tekintjük. Tipikusan a testvérek egymásnak ismerik a leghosszabbakat, és együtt élvezik az élet számos mérföldköveit, vagy ugyanabban az időben. Amikor a testvérek felnőnek, és megkezdik felnőtt életüket, a féltékenység fokozódhat. A gyermekkorral kapcsolatos kérdések elhúzódhatnak, különösen, mivel a testvérek különböző életstílust választanak és különböző eredményeket érnek el. Előfordulhat, hogy versenyben látja, ki házasodik meg először, aki először vásárol otthon, vagy aki először előléptetésre kerül. A felnőtt testvéreknek nehézséget okozhat annak elfogadása, hogy testvéreik életüket megalapozták. Gyakran, amikor egy testvér házasodik, vagy gyermeke van, a másik testvér úgy érzi, hogy a kötvényt fenyegetik. Ez különösen akkor igaz, ha egyikük nem hagyja jóvá a másik testvér partnerét. Úgy érezheti magát, mintha a testvérem idejére vándorolt ​​volna. Számára a kapcsolat drasztikusan megváltozott egyik napról a másikra.

Tiszta kommunikáció

Miközben a testvérek nem tudják megváltoztatni a múltban történteket, nem tudják megváltoztatni, hogy a szüleik hogyan kezelik vagy folytatják a kezelésüket. Ugyanakkor együtt tudnak működni a féltékenység és a rivalizálás leküzdésében. Egyértelmű kommunikáció létfontosságú az erős kötés fenntartásához. Kerülje a vegyes jeleket, amelyek a szarkazmus és a félreértelmezés következtében előfordulhatnak. Ehelyett tartsa be a tényeket. Ossza meg nézeteit az ügyben, de időt takaríthat meg arra, hogy valóban meghallgassa testvérét. Ha nem érted meg valamit, amit a testvéred mondta, kérdezze meg a tisztázást, de próbálja meg eltávolítani az ítéletet a kihallgatásból. Például: “Miért tennéd ezt?” Gyakran jön ki ítélőképes, de “A bank közelében vagy az autómosóban voltál, amikor elvesztetted a kulcsokat?” Semleges. Az ön kapcsolata nem menthető meg egyik napról a másikra, de a tiszta kommunikációval kezdve segít.