Hogyan értelmezhetjük a kalcium pontszámot

A koronária-kalcium-szkennelés, amit szív-beolvasásnak is neveznek, mérni fogja a szívedben található lerakódott kalcium mennyiségét. Minél több koszorúér kalcium van, annál nagyobb a plakkjaid szintje, ami az atheroszklerózishoz, vagy az artériák megerõsítéséhez és összehúzódásához vezethet. Minél kevesebb vér áramlik a szívedben, növeli a szívbetegség vagy a szívroham kockázatát. A kalcium pontszámok használata ellentmondásos, mert nem feltétlenül hasznosak Önnek, ha alacsony vagy magas kockázatú kategóriába esik.

Határozza meg, hogy a koszorúér-kalcium vizsgálat hasznos lehet-e Önnek. Ha 55 évesnél fiatalabb, nem dohányzik, nincs magas vérnyomása vagy magas koleszterinszintje és nincs családi kórtörténetében szívbetegség, alacsony kockázatú páciensnek számít, és a szívvizsgálat valószínűleg nem fogja megmondani Te valami újat. Ha Ön 65 évesnél idősebb és magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel rendelkezik, akkor nagy kockázatú páciens vagy, és a szkennelés nem mond semmit, amit még nem tud.

Értsd meg Agatston pontszámod értelmét. Minél alacsonyabb a pontszám, annál alacsonyabb a koszorúér-betegség kockázata. A pontszámok négy kategóriája van: kevesebb, mint 10, azaz minimálisra nincs kalcium, és 11-99-es pontszámúak, akik mérsékelt mennyiségű meszesedéssel rendelkeznek. A 100 és 399 közé eső pontszámot növekvő meszesedésnek minősítik, és a 400-nál nagyobb pontszám nagyobb kiterjedésű kalcium-lerakódásokat jelent. Az American Heart Association szerint, ha az Agatston-eredménye meghaladja az 1000-et, 20 százalékos eséllyel súlyos vagy halálos kimenetelű szívbetegségre számíthatsz egy éven belül a tesztelés után.

Az egészséges életmód megváltoztatását, vagy megbeszélje a bypass, angioplasztika vagy stent lehetőségét, ha az Agatston pontszámod magas. A dohányzás abbahagyását követően kövesse a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére tervezett étrendet, és indítson edzésprogramot a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkentése érdekében.