Hogyan lehet meggyógyítani a nyelőcsőjét savas reflux után

A savas reflux betegség, más néven gastrooesophagealis reflux betegség vagy GERD, akkor fordul elő, amikor a gyomor savak visszahúzódnak a nyelőcsőbe, irritációt és gyulladást okozva a nyelőcső bélésének. A nyelőcső savasságának védelme lehetővé teszi a bélés gyógyulását. A nyelőcsőnek a savas refluxtól való megóvásához szükséges lépések közé tartozik a testsúlycsökkenés és az életmódbeli változások, a gyomorsav elnyomására szolgáló gyógyszerek, és bizonyos esetekben a szelep megerősítésére irányuló műtét – az alsó nyelőcső záróizmája (LES), amely megállítja a savat a reflux emelkedő.

Fogyás

A felesleges testtömeg nyomást gyakorol a LES-re, ami strukturális gyengeséget és megakadályozza működésének képességét. Orvosa javasolhatja, hogy fogyasszon, különösen akkor, ha újabb súlygyarapodást tapasztalt. Lehet, hogy elkerülni kell a testhelyzeteket, amelyek növelik a gyomorra gyakorolt ​​nyomást, valamint olyan nagy hatású tevékenységeket, mint például a kocogás, amely visszafolyósodást okozhat. Lazább ruhadarabokat válasszon, mivel a szoros ruházat vagy az ellenőrző-felső harisnya és a testformák növelhetik a hasat.

Az ágy fejének felemelése

Sokan találják a tüneteiket rosszabbul, amikor lefekszenek. A felsőtest párnák felemelése 6-8 hüvelyk alatti lefekvéskor sok GERD-beteg esetében ajánlott, mert a gravitáció a savanyú gyomorpanaszokat a gyomrában tartja, ahol azok tartoznak. Az étel elfogyasztása előtt vagy lefekvés előtt 2-3 órával elkerülhető az élelmiszerfogyasztás.

A bevétel figyelése és a dohányzás megállítása

A savas refluxot kiváltó élelmiszerek az egyének között változnak, és egyes orvosok javasolhatják, hogy tartsanak egy élelmiszer naplót annak meghatározására, hogy mely élelmiszerek jelentenek problémát az Ön számára. A tünetek gyakran előforduló élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, az alkohol, a csokoládé, az üdítőitalok, a sült vagy zsíros ételek és az ecetet tartalmazó élelmiszerek. Kisebb ételek etetése és a késői snackek elkerülése ajánlott. A kávé, beleértve a dohányfüstöt, szintén súlyos bűnös. A dohányzás gyengíti az alsó nyelőcsöves sphinctert és megakadályozza, hogy megfelelően működjön. Kerülje a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket – az NSAID-okat – például az aszpirint, az ibuprofent (Motrin, Advil, Nuprin) és a naproxen (Aleve), mivel azok GERD-t okozhatnak vagy súlyosbíthatók.

Proton pumpahibitorok használata

A protonpumpa-inhibitorok vagy PPI-k néven ismert gyógyszerek csökkentik a tüneteket, és segítik a nyelőcső gyógyulását a gyomorsav szekréció gátlásával. A PPI-k rendelkezésre állnak a számlálón, és tartalmaznak olyan ismert márkanévű gyógyszereket, mint a lansoprazol (Prevacid), az omeprazol (Prilosec) és az esomeprazol (Nexium). A nem regisztrált PPI-ket az Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hatóság 14 napig egyszer használhatja, bár az orvosok magasabb adagokban írhatnak fel. A hosszú távú használat összefüggésbe hozható a csonttörések fokozott kockázatával, és a magnézium vérszintjét is lecsökkenheti, ami izomgörcsöket, szabálytalan szívveréseket és görcsöket okozhat.

Egyéb gyógyszerek

A H2-blokkolók korábban savas blokkolók, mint a PPI-k, amelyek a savszekrécióval foglalkozó vegyi anyag semlegesítésével dolgoznak. Bizonyos betegek számára ajánlott, olcsóbbak a PPI-knél, és jól működhetnek a GERD enyhébb eseteiben. H2-blokkolók a pulton keresztül is kaphatók olyan generikus nevek alatt, mint famotidin (Pepcid), cimetidin (Tagamet) és ranitidin (Zantac). A famotidin nem ajánlott vesebetegségben szenvedőknek. A terhes vagy ápoló nőknek konzultálniuk kell az orvossal, mielőtt szafralfátot (Carafate), egy másik, GERD-re előírt gyógyszert szed. A savas reflux alkalmanként a régimódi antacidok, mint a Tums vagy a Rolaids még mindig jó tét.

Ha a kevésbé invazív intézkedések nem oldják meg a GERD-t, a műtét lehet opció. A GERD leggyakoribb műtéte a Nissen fundoplication. Ez magában foglalja a hiatus hernia első javítását, ha van ilyen, majd a nyelőcső felső részét a nyelőcső alsó része körül. Ez megerõsíti a LES-t, és visszaállítja a funkcióját “egyirányú szelepként”, amely megakadályozza a savas refluxot. A sebészeti beavatkozást azoknak a betegeknek ajánljuk, akiknek a környezete gyulladásos nyelőcső, szűkület a nyelőcsőben. Azok a gyermekek, akik nem tudják elérni vagy fenntartani a súlyukat, lehetnek jelöltek műtétre. Orvosi tanácsadó: Jonathan E. Aviv, M.D., FACS

Sebészet