Hogyan lehet tudni, hogy van egy szétválasztott váll

Az Amerikai Gyógyszerészek Akadémiája szerint a test leginkább rugalmas csuklója a vállcsukló, ami a diszlokációra hajlamos. Amikor a vállat elcsúsztatják, a felső kar csík kiugrik a vállpánton lévő aljzatból, magyarázza a MayoClinic.com. A váll hátrafelé, hátrafelé, lefelé, részben vagy teljesen elhajolhat. Orvosi figyelem szükséges, azonban a teljes gyógyulás csak néhány hétig tart, a klinika szerint. Ha valaki szétterjedt vállával szenved, akkor a jövőben valószínűbb, hogy további diszlokációkra van szükség.

Ellenőrizze a vállát, hogy megerősítse a sérülést. Keresse meg a véraláfutást, duzzanatot vagy deformitást a vállkörön. A váll többé nem fog megjelenni, és sima lesz, ez nagyon eltér az ellenkező vállaktól. Izomgörcsök is megfigyelhetők, mint a nemez.

Mozgassa kissé a vállát, ha lehetséges. Ha intenzív, hirtelen fellépő fájdalmat tapasztal, akkor lehet, hogy nem megfelelő váll. Azonnal állítsa meg a mozgást, hogy megakadályozza a váll további sérülését.

Figyelj a “popping” hangra, amikor a csont azonnal kialszik az aljzatból a sérülés után. Előfordulhat, hogy a hang nem mindig jelen van, még akkor sem, ha a vállát elcsúsztatják. Nehéz lehet kezdetben megmondani, hogy a váll elválik-e, vagy ha egy diszlokáció van jelen a MayoClinic.com szerint.

Érintse meg a sérült területet az esetleges zsibbadás észleléséhez. A tüskék és a tű érzékelése is előfordulhat a potenciálisan lecsúszott vállak miatt. Lehetséges, hogy az idegek vagy az erek károsodtak, amikor a vállban zsibbadás vagy érzésvesztés tapasztalható.

Fogadjon röntgenképet a vállról, hogy kizárjon egy csonttörést. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi történt a tünetek elkezdése előtt. Beszéljen bármilyen korábbi válltöréssel, hogy segítsen a megfelelő orvosi diagnózisban. Mágneses rezonancia képalkotó vagy elektromiográfiai vizsgálatok lehetővé teszik a váll sérülésének mértékét.