Palacsinta és hasmenés

Egy meleg, bolyhos, vajas és szirup csöpögő palacsinta sokak számára kényelmes ételnek számít, de fájdalmas következményekkel járhat egyesek számára. Amennyire ártalmatlannak tűnhet, mint a palacsinta, valójában olyan összetevők hatásos kombinációja, amelyekről ismert, hogy bélbetegséget és hasmenést okoznak. Szerencsére valószínűleg nem kell teljesen lemondania őket a rossz hatások elkerülésére, néhány egyszerű csípés a recepteddel a világon minden különbséget megtehet.

Glutén intolerancia

A legnyilvánvalóbb lehetséges ok a glutén intolerancia. A palacsintákat búzaliszttel készítik, és mind a finomított, mind az egész gabonapehely glutént tartalmaz. A glutén fájdalmat, hasmenést és puffadást okozhat a lisztérzékenységben szenvedő emberekben, de a nem-cöliák glutén érzékenységének egésze létezik. Egyes, cöliákiás betegek úgy találják, hogy a nagy mennyiségű glutén hasonló tüneteket okoz, és a tűréshatár személyenként változik. Keressen gluténmentes palacsinta keveréket vagy kísérletezzen alternatív gabonalisztekkel, mint a szója, a hajdina, a rizs és az amaranth.

Édesítőszer intolerancia

Ha a palacsinta dobozos keverékből származik, ellenőrizze az összetevőket, hogy meggyőződjön arról, hogy a keverék szorbitot vagy fruktózt tartalmaz-e. Ezek a közönséges édesítőszerekről ismert, hogy az irritábilis bél szindrómájához vagy az IBS-hez hasonló emésztési panaszokat okoznak, és az IBS-szindrómákban fellángolódást okozhatnak, megmagyarázza a 2009-es jelenlegi gasztroenterológiai jelentésben közzétett áttekintést. A szorbit és a fruktóz gyakori a feldolgozott élelmiszerekben. A dobozos keverékek eltávolítása a legjobb módja annak, hogy elkerüljék ezeket az édesítőszereket. Rántsa fel egy tésztát a saját tésztából, és használjon valódi cukrot vagy mézet édesítőszerként.

Laktóz intolerancia

Ha laktóz intoleráns, a palacsinta tésztában lévő tej elég ahhoz, hogy tüneteket váltson ki. Amikor a vajat egy főzõzsírnak és egy tejszínt adjuk hozzá, a laktózbevitel még ennél is nagyobb. Egyes dobozos keverékek tartalmaznak nem zsíros tejporokat, így a víz hozzáadásával a laktóz teljesen elkerülhető. Keressen olyan összetevőket, amelyek laktózmentesek, vagy készítsd el a tejet a tej alternatíváival. Főzze meg a palacsintát a főzéshez vagy egy kanókaolaj olajjal a vaj helyett, és hagyja el a vajat.

Greasy Pan

Még akkor is, ha nincs emésztési zavar, van egy másik dolog a palacsintákról, amelyek hasmenést okozhatnak: a zsír. A teljes palacsinta készítéséhez akár fél liter botot is igénybe lehet venni, és a vastagabb tészták a hosszabb, lassabb sütési idő miatt felszívják a zsírt. A hagyományos vajalattos főzési módszer a lényegében sült süteményeket eredményezi, szóval nem csoda, hogy a belek zsírosodnak, mint a serpenyőben, különösen akkor, ha túlzottan beindulsz. Használjon főzéses spray-t, vagy válasszon olyan előre elkészített fagyasztott palacsintát, amelyet csak pörkölni vagy mikrohullámú sütésre lehet használni.