Piros viszkető harap a bőrön

Egy rokonszel való szoros találkozás vörös viszkető harapást hagy maga után a bőrén. Bár a viszkető rovarcsípés általában nem veszélyes, néhány napra kényelmetlenül tudnak lenni. Ha az otthoni kezelés nem mentesíti a tüneteit, orvosa gyógyszereket írhat fel a viszketés csökkentésére.

Szúnyogok és bolhák

A bőrön viszkető harapás előfordulhat, miután egy rovar kis mennyiségű vért fogyaszt, miután harapott. Ha egy női szúnyog harap, akkor a MayoClinic.com szerint a nyálát a bőrébe helyezi. Vörös bump és viszketés következik be, mert az immunrendszer reagál a nyál fehérjéire. A puha harapások nem csak a macskák és a kutyák számára jelentenek problémát. A vérszívó rovarok is haraphatnak az embereken. A bolhák általában a bokákon, térdeken, derékon, hónaljon és könyökeken harapják az embereket, bár a keletkező viszkető bőrkiütés terjedhet a bőr más területeire.

szempontok

Ha az utazás alatt vagy után vörös, viszkető harapnivalók jelentkeznek a bőrön, az ágyhüvelyek lehetnek hibásak. A kiságyak kicsi, lapos, barna rovarok, amelyek a kárpitozott bútorok, matracok, ágykeretek, függönyök, szekrényszekrények és szőnyegek repedésekben rekedtek. Az utasok tudatlanul szállíthatják a bedobogot a csomagjaikban, így a hotelek elsődleges helyszínt kapnak az alvásbicséretre. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Minisztériuma beszámol arról, hogy a bedbugok vérrel táplálkoznak minden 5-10 napban, de legfeljebb egy évet élhetnek etetés nélkül.

Rüh

Vörös viszkető harapások is előfordulhatnak, ha szájüregi, mikroszkópos atkái vannak, amelyek szoros érintkezéssel terjednek el egy fertőzött személynél. Az atkák olyan kicsiek, hogy nehezen láthatók, de intenzív viszketést okozhatnak, amikor belevágnak a bőrébe. Ha viszketés van, előfordulhat, hogy viszketést észlel, mielőtt a vörös pattanásszerű harapásokat láthatja a bőrén. Az American Academy of Dermatology beszámol arról, hogy a hashajtók gyakoriak azokban, akik szoros fizikai érintkezésben vannak másokkal, például a gyermekek, a kisgyermekes anyák, a szexuálisan aktív fiatal felnőttek és az idősek ápolási otthonaiban.

Kezelés

A hidrokortizon krém vagy kenőcs, a calamine lotion és a zabkendő fürdők segítik a rovarcsípések által okozott viszketést. Ha ezek a kezelések nem segítenek, szükség lehet túlérzékeny orális antihisztaminokra. Az antihisztaminok megakadályozzák, hogy az allergének tüneteket okozzanak. Egyes esetekben kezelőorvosa erősebb gyógyszereket írhat fel, ha az over-the-counter gyógyszerek hatástalanok. Az orvosok elősegítik a permethrin vagy a lindán krémet vagy a testápolást a hasnyálmirigy kezelésére. A gyógyszer egy éjszakán át a bőrön marad, és reggel lemossák. Lehet, hogy meg kell ismételnie a kezelést egy héttel az első krém alkalmazás után. Ha ágyék, bolha vagy rüh a csípés forrása, fontos, hogy az ágyneműt, ruhát és töltött állatokat levesszük a rovarok vagy atkák eltávolítására. Szükséges lehet otthoni peszticidekkel kezelni az újbóli károsodás megakadályozását.

Figyelem

Szinte lehetetlen, hogy ne karcolja meg, amikor a rovarcsípés intenzív viszketést okoz, de a karcolás még rosszabbá teheti a problémát. A harapás megkarcolása bakteriális fertőzéshez vagy cellulitiszhez vezethet, a szervezet mély bőrének és szöveteinek fertőzése.