Táplálkozás gyermekek számára érzékszervi rendellenességek esetén

A szenzoros rendellenesség – más néven szenzoros integrációs zavar vagy szenzoros integrációs rendellenesség – neurológiai rendellenesség, amely hatással van arra, ahogyan az agy feldolgozza az érzékeihez küldött jeleket. Az érzékszervi rendellenességek befolyásolhatják egy vagy több érzékszervet. Például egyes felhasználóknak problémái vannak a hangok feldolgozásában, míg mások vizuális problémákkal küzdenek.

Ételek, amelyek a Balance Energy

Az érzékszervi rendellenességekkel küzdő gyermekeknél az Exceptional Family Resource Center szervezet szerint szokatlanul nagy vagy szokatlanul alacsony energiafogyasztású lehet. Néhány fáradtság könnyedén és gondja lehet a figyelmet, mert az agyuk fáradt és ködös. Ennek egyik módja az, hogy egyenletes szénhidrátforrást biztosítsanak nekik, ami segít a test feltöltésében és egyensúlyban tartja a vércukorszintet. A szélsőséges felfelé és lefelé irányuló energiák elkerülése érdekében a legjobb, ha elkerülni a “gyors” szénhidrátokat, amelyeket a szervezet gyorsan elnyel. Ez azt jelenti, hogy távol tartják a cukrokat és a fehér lisztet, és inkább az egész gabonákra és szénhidrátokra koncentrálnak, amelyek nem nagyon feldolgozottak. A magas rosttartalmú szénhidrogének, például a gyümölcsök és zöldségek, szintén jó választás, hogy állandó energiát biztosítsanak.

A probiotikumok

Bár az érzékszervi integrációs rendellenesség önálló rendellenesség lehet, más betegségekben szenvedő embereknél is gyakoriak, többek között az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar és a szorongásos zavarok. A BMC Gastroenterology című folyóiratban megjelent 2011-es tanulmány az autizmus és a gyomor-bélrendszeri problémák közötti összefüggést vizsgálta, és megállapította, hogy az autista gyermekek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos és gyakori gyomor-bélrendszeri problémáktól, mint a gyermekek, akik nem autisták. A tanulmány rámutat arra is, hogy a gyomor-bélrendszeri problémák súlyosbíthatják az autizmus tüneteit. A vizsgálatot végző kutatók szerint a probiotikumok jelentősen javítják az emésztési folyamatot és csökkentik az autizmus tüneteinek súlyosságát. A probiotikumok étrend-kiegészítőként kaphatók a gyógyszertárból, vagy probiotikus hatású joghurtot és egyéb tejterméket kereshetnek.

Élelmiszerek az idegrendszer számára

Az érzékszervi beilleszkedési rendellenességekkel küzdő gyermekeknek sok táplálékot kell fogyasztaniuk, amelyek támogatják az idegrendszert, az engedélyezett táplálkozási szakértő szerint Kelly Dorfman, az MS a Fejlesztési késleltetés erőforrások honlapján. Az E-vitamin, az esszenciális zsírsavak és a B-vitaminok mind fontosak. A magnézium is alapvető fontosságú, mivel ez az ásványi anyag elősegíti az elektromos adatok átadását az agyban. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a mustár zöldségek, a brokkoli, a tökmag és a nyári squash. A B-vitaminok teljes gabonákban találhatók, míg a diófélék és magvak gazdag E-vitaminforrás. Az esszenciális zsírsavak esetében győződjön meg róla, hogy gyermeke étrendje zsíros halat, például lazacot és makrélát tartalmaz.

Különböző típusú étrend

Anna Jean Ayres professzionális terapeuta, aki az érzékszervi integrációs diszfunkció kifejezését kitalálta, azt javasolja, hogy a szülők “szenzoros étrendben” helyezzék el gyermekeiket. Ez azt jelenti, hogy a gyermek szenzoros rendellenessége elég információval és tevékenységekkel jár, amelyek kihívást jelentenek anélkül, hogy túlterhelnék érzéseit. Az érzékszervi étrendnek semmi köze az élelmiszerhez. Ehelyett a kifejezés jó érzelmekkel és információkkal “az érzékszervek táplálására” utal.